117760458_524867491618867_8391399241619419157_n

Koulujen alkaessa

Niin olemme taas siinä vaiheessa vuotta, että koulut ovat alkaneet ja kesälomat ovat useimmilla muisto vain. Syksy tekee tuloaan hämärine iltoineen ja kirpeän kosteine aamuineen.

Olemme saaneet nauttia vaihtelevasta kesäsäästä ja hellettäkin olemme kokeneet.  Meillä Tuopalaisilla on ollut varsin toimelias kesä. Olemme nauttineet tukihenkilöasiakkaiden kanssa kesästä monenlaisilla aktiviteeteilla. Onneksi säät ovat sallineet meille  paljon seikkailuja luonnon helmassa. Olemme kalastaneet, vierailleet useammassa kotieläinpihassa, käyneet meren rannalla, huristelleet  liikennepuistossa, vierailleet Escurialissa, kiipeilleet Seikkailupuisto Pakassa. Olemme vierailleet myös Tietomaassa, Superparkissa ja Oulun Exitissä. Pääsimme myös keilaamaan, pelaamaan sulkapalloa, pyöräilemään, vierailemaan museoissa ja tietenkin olemme välillä herkutelleetkin kahviloissa ja ravintoiloissa. Toisinaan Tuopan tiloissa on innostuttu kokkailemaan, leipomaan ja paistelemaan vohveleita.  Olemme mahdollisuuksien mukaan osallistuneet myös erilaisiin lapsille ja nuorille järjestettyihin toimintapäiviin.

Tuopan tiloissa on myös nähty useampaan otteeseen mieluinen koirakaveri Pepe! Lisäksi kesän aikana riveihimme on saatu kaveriksi myös Pekka-poni. Kesään on mahtunut monenlaista toimintaa ja olemme tavanneet sekä ryhmänä että yksilötapaamisilla. Tukihenkilötoiminnan lisäksi myös muut palvelut ovat toteutuneet kesän aikana tavalliseen tapaan.

Nyt on monessa perheessä tehty paluu arkeen ja lähdetty kouluun, päivähoitoon, työhön, kuka minnekin.  Myöhäiset, kiireettömät aamut ja joutilaat päivät täytyy nyt jättää taakse ja palata arkeen. Toisaalta arki ja sen rutiinit tuovat turvallisuutta ja järjestystä perheeseen.  Arikirutiineihin kuuluvat riittävä uni, säännöllinen ruokailurytmi, harrastukset sekä perheen yhdessäolo vapaa-ajalla.  Olisi mukavaa, että kaikki perheenjäsenet kokoontuisivat yhdelle yhteiselle aterialle päivän aikana. Siinä on hyvä kuulla kaikkien kuulumiset ja jakaa iloja ja suruja.

Nyt kun koulut alkavat, tuottaa monessa perheessä päänvaivaa se, kuinka lapset ja nuoret taas solahtavat kouluarkeen. Iltaisin on mentävä ajoissa nukkumaan, jotta jaksaa herätä aamulla kouluun. On tärkeää syödä aamupala, että jaksaa olla virkeänä koulussa. Hyvä aamupala antaa energiaa myös aivoille, jolloin ne ovat heti aamusta täysillä mukana päivän haasteissa. Vanhemmilla onkin iso rooli nyt ottaa ohjat käsiinsä ja saada arki rullaamaan. Se on tärkeä vanhemman tehtävä, jotta lapsi ja nuori saa rauhassa keskittyä koulunkäyntiin.  Haluamme muistuttaa vanhempia siitä, että parasta tukea lapsellenne ja nuorellenne on se, että kysytte, mitä hänelle kuuluu ja miten koulupäivät menevät. Olkaa kiinnostuneita heidän asioistaan ja tukekaa arjessa.

Tukihenkilötoiminta tukee myös lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja autamme parhaamme mukaan, jotta kaikkien koululaisten arki lähtee liikkeelle mahdollisimman hyvin. Muutokset kouluarjessa saattavat tuoda epävarmuutta, pelkoa tai jännitystä. Siispä mekin Tuopalla pyrimme jutustelun ja toiminnan avulla helpottamaan asiakkaidemme arkea sekä lisäämään osallisuutta. Teemme myös yhteistyötä perheiden lisäksi koulujen ja päivähoidon kanssa.

Alla otteita Tuopan kesäajan toiminnasta.

Toivotamme kaikille aurinkoista loppukesää sekä alkavaa syksyä!

Jaa somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email